IKT-strategi i HiST

jun/12

23

Om Lyncs lydenheter – padder, Mikke Mus, mygg og kjøttbein :-)

Å gå fra telefon til Lync er definitivt som å gå fra å velge farge på bil - så lenge det er en sort T-Ford – til å gå inn i det moderne bilmarkedet. Det er nesten alt for enhver smak, spesielt når det gjelder lydutstyr. Referansegruppa for Lync-prosjektet og andre testere sjekker komfort og lydkvalitet, og vil anbefale godt utstyr i flere kategorier. Og det er bra – erfaringsmessig er lydenheten den mest kritiske delen i en samtale – med eller uten bilde.

Brukerne må selv velge en lydenhet blant de som tilbys – fra det utstyret som slipper igjennom det trange nåløyet til testerne. For dere som skal bruke Lync i løpet av høsten 2012 og vinteren 2012/2013 (utrullingsplanen blir neste blogginnlegg) er det greit å begynne tankeprosessen allerede nå – hvilken lydenhet er best for meg?

Om folkelig engasjement og lydutstyrets tilnavn :-)

Underveis i prosjektet ble jeg oppmerksom på at enhetene hadde fått folkelige navn. Den høyttalende telefonen, en rund, flat dings som ligger på bordet – hadde fått tilnavnet “padde“. Hodesett med to høyttalere hadde en profil som umiskjennelig minnet om en tegneseriefigur fra Disney – Mikke Mus. Trådløst hodesett som henges på øret minner om ei mygg. I tillegg kommer kjøttbeinet – et telefonrør som kan koples tli PCen eller Mac’en. Det folkelige engasjementet er gledelig, og viser at Lync (og liknende systemer slik som Skype, nå kjøpt opp av Lync-produsenten Microsoft) glir inn i det daglige virke.

Når det gjelder webkamera har vi gjort et valg allerede, et proffkamera fra Microsoft som er optimalt tilpasset Lync, og som har et virkelig godt High Definition (HD)-bilde med 1080 linjers oppløsning – like bra som de HD-kameraene du bruker for å forevige ferieminnene.

Tilbake til lydenhetene – 1 maks pr. bruker, valgfritt fra en av kategoriene:

Hodesett med tråd (“Mikke Mus”)

Mono hodesett med tråd

Mono hodesett med tråd

+: Stabilt, lang levetid, sjelden tekniske problemer. Finnes både i mono- og stereoutgaver, sistnevnte også med HiFi-lyd som er velegnet når du skal ha lyd av kvalitet f.eks. når du ser på multimedia. Hodesettene med to høyttalere (dvs. stereo-hodesettene) er dessuten velegnede hvis du ønsker å  isolere deg fra lydene rundt deg, spesielt viktig hvis du f.eks. skal benytte det på flermannskontor. Referansegruppa vil plukke ut noen forskjellige hodesett som nettopp gir valgfrihet ut fra en komfort- og lydegeneskaper.

-: Gir begrenset bevegelighet (snora er ca. 2.5 – 3 meter lang), og de trykker noe mot ørene, litt forskjellig fra hodesett til hodesett.

Konferansetelefon med tråd (“padde”)

+: Gir svært god bevegelighet, enkel betjening, ligger på bordet, ingen fysisk kontakt, fungerer greit som telefon-

Jabra Speak 410 - padde

Jabra Speak 410 - padde

 og hodesetterstatning hvis romakustikken er god (lite harde vegger) og der padda kan ligge nært den eller de som snakker.
-: Sprer lyd ut i rommet, men det går an å koble til MP3/iPod-hodesett og lytte med disse istedenfor høyttaleren. Kan gi dårlig lyd for de i andre enden av samtalen hvis akustikken i rommet er dårlig, eller der den eller de som snakker sitter langt unna padda.​

Trådøst hodesett , kort rekkevidde, blåtann (~7 meter, “mygg”)

+: God bevegelighet, kobler seg opp til både mobil og Lync! Mange brukere vil oppleve det som naturlig

Jabra Supreme UC

Jabra Supreme UC

 og usjenerende å ha det på hele tiden. Hvis antallet leverte enheter blir høyt blir prisen tilstrekkelig lav og fullt mulig å tilby “folk flest” i HiST.

-: Må lades ukentlig eller oftere (taletid inntil 7 timer) avhengig av bruksmønster (antall taletimer/dag), og radiostøy kan noen ganger gi problemer med lydkvalitet. Ei mygg slites raskere enn ei padde eller hodesett med tråd. Enkelte mobiltelefoner kan ha utfordringer med blåtann (bluetooth).

Hodesett uten tråd, lang rekkevidde(~50 meter i et bygg)

+: God bevegelighet, lang rekkevidde.

Jabra PRO 930

Jabra PRO 930

-: Når de går tomme for strøm, er de til lite nytte. Må derfor settes i ladestasjon Så kostbare at evt. ønske om tildeling vil være behovsprøvd, og typisk tildeles de som sitter i skranker eller andre som går mye fram og tilbake innen et begrenset område. Radiostøy kan gi problemer med lydkvalitet, begrenset levetid på batteriet. Kopler seg ikke til mobiltelefon med blåtann.

Da gjenstår det bare å ønske god sommer til alle sammen, og vel møtt til høsten hvor mange av dere vil stifte bekjentskap med Lync og alt det flotte brukerutstyret du kan velge blant!

Ingen emneord

2 kommentarer

 • Marte Kristine Lindseth · juni 26, 2012 kl. 8:35 am

  Apropos folkelighet –
  i starten kan det være litt uvant å vite hvor man skal gjøre av Lync-stasj, slik at det ikke er i veien for anna ting en har liggende på kontorpulten. I en samtale jeg var med på, ble “padda” liggende for nærme datamusa, slik at det oppsto sjenerende skrapelyder. Den ene samtalepartneren ble gjort oppmerksom på dette, da den andre sa: “Jeg tror den padda di er redd musa.” Og da MÅ jeg bare si at…
  Det sa brura óg! ;-)

  Svar

  • Bygdedyret · oktober 4, 2012 kl. 9:54 am

   Skal vise deg padde jeg, Marte.

   Svar

Svar

*

<<

>>

Utseende basert på jQ av devolux.nh2.me